Hundraser för odds och betting

Alla hundraser är ju inte likadana, och olika raser kan vara bra för olika syften. Vill du till exempel skaffa en hund i syfte som sällskap finns det hundraser med egenskaper som passar för det, och behövs hunden till att valla får finns det andra raser som gör sig utmärkt för det syftet. Det är alltså alltid viktigt att tänka på vad man ska ha hunden till innan man köper en. Idag är det populärt att spela på hundar, till exempel inom kapplöpning av olika slag. Vanligt inom detta område är rasen Greyhound.

Populära hundraser inom racing

Historien om Greyhound tros sträcka sig ända till år 43, då de kom till de brittiska öarna. Sedan långt tillbaka har man tagit fasta på att rasen är väldigt snabb, och den har därför använts inom hetsjakt. När kapplöpningssporten coursing sedan introducerades på 1700-talet var Greyhound given bland hundraser att använda där, liksom senare kapplöpningssporter som står sig än idag. Greyhound används främst inom kapplöpningssporter, men fungerar också bra som sällskapshund i och med dess lugna temperament. Greyhound är snabbast av alla hundraser och kan komma upp i en fart på nästan 70 km/h. Den är både uthållig och fungerar som sprinter.

Greyhound är en, och den mest populära, av hundraser att spela på. Racing med Greyhound sker oftast på en rundbana, och oftast sker en vadhållning om vilken hund som vinner loppet. I Sverige spelar man på hundar på en icke-professionell nivå, och främst för nöjets skull, men i till exempel USA, Australien och Storbritannien är det populärt att tävla med hundraser på professionell nivå. I Sverige finns det sammanlagt 12 banor för Greyhound-racing, bland annat i Borås och Landskrona. Den största klubben heter SHS (Stockholms Hundkapplöpningssällskap) och ca 100 tävlingar anordnas per år. Vanligast är att man bettar på vilken hund som vinner ett lopp, men man kan även betta på ettan, tvåan och trean i eller utan inbördes ordning. Oddsen ser olika ut beroende på faktorer som underlag, loppets längd och hundens ålder och hundens vikt (bär den extra vikt kallas det för Handicap). Låter det spännande? Gillar du odds och betting kan det vara något för dig!

Hundraser som greyhounds är populära att spela på