Japanese chin – en hund för dig?

Hunden brukar sägas vara människans bästa vän, och idag finns hundar i drygt var tionde hem runtom i Sverige. Den allra vanligaste rasen att äga är Labrador retriever, men det finns ju ett gigantiskt antal hundraser att välja bland. Funderar du på att skaffa hund? Det finns 10 olika grupper av hundar, bland annat vallhundar, spetsar, vinthundar och spårhundar. Det är viktigt att läsa på om hunden i fråga, och fundera på i vilket syfte du skaffar hunden. Vissa gör sig bättre för jakt, andra för hundsporter, och en tredje i framför allt som sällskap. En av grupperna kallas till och med för sällskapshundar, och består av olika raser som är framavlade för det syftet. En av kategorins raser heter Japanese chin.

Japanese chin som familje- och sällskapshund

Japanese chin är en av de äldsta hundraserna, och man har hittat spår av dess förfäder som levde i Kina och Korea för över 1000 år sedan. I Skandinavien är den dock inte lika vanlig som sällskapsdjur; som mest har ca 100 valpar per år registrerats. Japanese chin är en liten hund på ca 25 cm i mankhöjd och räknas därför som en dvärghund. Rasen finns i två färgkombinationer; svart och vit samt röd och vit och pälsen är relativt lång. Svansen är högt ansatt och buren över ryggen och öronen är hängande. Nosen är trubbig. Känner du igen beskrivningen? Du har säkerligen sett hundrasen någon gång.

Rasen klassas som en sällskapshund. Anledningen till att Japanese chin passar bra som sällskaps- och familjehund är att den trivs i sällskap, är livlig och dessutom tillgiven. De är både lätta att uppfostra och att ta hand om. Rasen gillar dock inte att vara ensam under längre stunder, vilket är bra att komma ihåg innan man köper en Japanese chin. Man bör ge den mycket uppmärksamhet och kärlek, och du kommer garanterat få kärlek tillbaka!

Japanese chin är en livlig och social dvärghund